Obchodzony corocznie 11 lutego Dzień Dokarmiania Zwierzyny Leśnej to doskonała okazja do przypomnienia sobie, w jaki sposób powinniśmy dokarmiać zwierzaki. Mroźna i śnieżna zima to trudny okres dla dzikich zwierząt. Gruba warstwa śniegu i lód utrudniają zwierzętom dostęp do naturalnego pokarmu
i wody. Właściwe dokarmianie zwierząt leśnych jest prawdziwą sztuką.
– Jedną z form pomocy jest pozostawianie podczas prac leśnych części drzew do spałowania, czyli ogryzania kory przez zwierzęta, np. jelenie i daniele. Przed niedostatkiem wody chroni natomiast podanie soczystej karmy – buraków, marchwi, ziemniaków czy jabłek, które umieszcza się systematycznie i w stałych miejscach, takich jak paśniki, czy buchtowiska – wyjaśniają pracownicy Lasów Państwowych.
Jak tłumaczą leśnicy, dokarmianie dzikiej zwierzyny ma zatrzymać ją w lesie. Dzięki temu sarny czy jelenie nie kręcą się w pobliżu dróg i nie niszczą upraw rolników.
– Zwierzęta leśne można dokarmiać tylko w porozumieniu z leśniczym lub przedstawicielem koła łowieckiego. Wskażą oni miejsca, gdzie można wyłożyć karmę. Trzeba zwrócić uwagę również na rodzaj dostarczanego pożywienia, ponieważ podanie niewłaściwej karmy może spowodować u zwierząt choroby, osłabienie organizmu, a nawet śmierć – przestrzega Michał Gzowski, rzecznik prasowy Lasów Państwowych.
Zachęcamy do obejrzenia dzisiejszego programu ,,Poranek’’ w TVP 3 Warszawa z udziałem rzecznika prasowego Lasów Państwowych Michała Gzowskiego.